indirdik


16 Mart 2012 Cuma

ŞEF BIÇAĞI NASIL OLUR – ŞEF BIÇAĞI NASIL KULLANILIR



ŞEF BIÇAĞI – İYİ BİR ŞEF BIÇAĞI NASIL OLUR – ŞEF BIÇAĞI NASIL OLMALI – ŞEF BIÇAĞI NASIL KULLANILIR

Bir müzisyen için çaldığı enstrüman ne ise , iyi bir Şef için de bıçağı odur. 

Yemek yaparken çeşitli ebatlarda bıçaklarımız olması işlerimizi kolaylaştırır, şimdi size en çok kullandığımız bıçak olan Şef Bıçağı’ ndan bahsedeyim ve Neşeli Şef’ ten öğrendiğim kadarını anlatayım: 

Şef Bıçağı, sebzeleri, etleri, balıkları düzgünce ve ince dilimler halinde kesmeye yarayan bir bıçak.  Genelde sapı hariç 20 cm uzunluğunda ve 4 cm genişliğinde oluyor.  Bıçak kısmı da genellikle ya karbon-çelikten ya da paslanmaz çelikten yapılıyor. 

Peki karbon-çelik bıçak ile paslanmaz çelik bıçağın birbirinden farkı nedir?

Karbon-çelik bıçaklar çok keskin ve bileylenmesi diğerlerine göre daha kolay.  Ama bir dezavantajı var; o da çabuk oksitlenmesi.  Bu da paslanmaya ve lekelenmeye sebep oluyor ve kestiğiniz malzemelere metalik bir tat bırakıyor.  O yüzden çok özenli kullanmanız lazım.   Kullandıktan hemen sonra elde yıkayıp iyice kurulayıp kaldırmanız lazım.  Bir muhafaza içinde tutarsanız keskin kısmı sağa sola değmez.

Paslanmaz çelik bıçak ise adı üstünde; paslanmaya karşı dayanıklı.  Ama karbon-çelik bıçaklar kadar ultra keskin değil.

ŞEF BIÇAĞI NASIL TUTULMALI – ŞEF BIÇAĞINI NASIL KULLANMALI

Önce bıçağa zarar vermeyecek bir kesme tahtası kullanmalı.  Keseceğiniz yiyecekleri tuttuğunuz elinizin parmaklarını hafif içe doğru kıvırmalısınız.  Hiçbir zaman parmakları bıçağa doğru uzatmayın.  Bıçağı tutarken de sapından sıkıca kavrayın, işaret parmağınızı bıçağın üst kısmına koymayın, tenis raketi kavrar gibi tutun.


ŞEF BIÇAĞI ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

Şef Bıçağı seçmek biraz titizlik istiyor. 

Karbon-çelik ya da paslanmaz çelik tercihinizi yaptıktan sonra bıçağı elinize alın ve keser gibi tutun.  Sapı tuttuğunuz elinizdeki parmakların kesme tahtasına değmemesi lazım.  Bıçağın ağırlığına, sapına ve genişliğine de elinizde tutarak karar verin.  Çünkü hangi bıçak ile en rahat çalışacağınızı ancak siz deneyerek bilebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder